Profesjonalni bariści są niezbędni nie tylko w licznych kawiarniach ale w praktycznie każdego rodzaju lokalach gastronomicznych takich jak hotele, restauracje czy puby.

Jeżeli też chcesz by w Twoim lokalu można było się napić wysmienitej kawy przyrządzonej przez zawodowych baristów to zorganizuj szkolenie baristyczne swoim pracownikom.

 

Oferta szkolenia baristycznego jest zawsze dostosowana do potrzeb i wymagań zamawiającego.

Czas trwania zalezny jest głównie od ilości osób do przeszkolenia oraz od zakresu tematycznego.

Cena jak i wszystkie inne aspekty (miejsce, termin, czas, zakres) szkolenia ustalane są współnie z zamawiającym, tak że oferta spełnia zawsze wymagania.

 

Standardowy i najczęsciej realizowany program szkolenia to:

1. Historia kawy

2. Użytkowe gatunki kawy

3. Uprawa kawy

4. Metody zbierania kawy

5. Obróbka ziaren

6. Zasada 4M

7. Cechy idealnego espresso

8. Techniki przygotowania i parzenia kawy

9. Spienianie mleka

10. Obsługa wszelkiego sprzętu baristycznego (profesjonalny ekspres ciśnieniowy, młynek do mielenia, dzbanki, tampery itp.)

11. Przygotowywanie wszystkich rodzajów kaw (espresso, latte, cappuccino, americano, latte machiato, espresso doppio, espresso lungo, café au lait, espresso con panna, irish coffee, frappe)

12. Czyszczenie i konserwacja sprzętu.

13. Egzamin

14. Wręczenie dyplomów.

Wszystkie tematy z programu kursu są omówione zarówno na zajęciach teoretycznych jak i praktycznych. Kurs nastawiony jest na praktykę i 90% czasu zajmują zajęcia praktyczne.

 

Organizujemy również szkolenia dla szkół, szczególnie gastronomicznych oraz kursy otwarte dla osób, które same chcą się zapisać na kurs baristyczny --> www.kursbaristy.pl

Masz do nas pytanie?
Odpowiemy na każde z nich.


+ 48 504 786 007
+ 48 510 430 329

biuro@gastrozone.pl

przejdź do formularza kontaktowego